Sfeerverhaal: Zien en gezien worden

Zien en gezien worden

’s-Hertogenbosch – Bourgondisch Den Bosch, een plek waar het bossche volk bij elkaar komt. Eén keer in het jaar wordt De Parade omgebouwd tot een grote proeverij. Verschillende geselecteerde restaurants hebben hier een stand gebouwd. Zij laten hier het beste zien wat ze te bieden hebben.

Twee vriendinnen lopen door de ingang langs de bewaker richting de restaurants. Ze kijken met grote ogen naar de restaurantjes, het draaiende podium en de twee grote bars. Er klinkt muziek van een coverband die op het draaiende podium een optreden geeft. De dansvloer is nog leeg. Ze voelen zich een beetje ongemakkelijk tussen al dat opgedirkte volk. Mannen zijn deels in pak en de vrouwen lijken wel eerst langs een team van visagisten te zijn gegaan voordat ze hier naar toe gingen. ‘Ik wist dat het erg was maar zo?!’ zegt de brunette tegen haar vriendin. Ze lopen richting de bar en bestellen twee bier. Naast hen staat een man in een duur pak, dat zie je aan de stof. Hij kijkt de vrouwen met een afkeurende blik aan. Ze lopen door, langs de restaurants en stoppen even bij restaurant LUX om naar de menukaart te kijken.

2.png

 

 

Aan een tafel zitten een groep mannen met een aantal vrouwen erbij. Ze zitten daar in hun pakken en met een wijntje in hun handen. Er komt een sigarenverkoper naar ze toe met een houten doos vol sigaren, grote, kleine, dunne en dikke. Ze ruiken, voelen en bekijken de sigaren een voor een. Ze bestellen bij de ober een aantal gerechtjes en nog een fles champagne. De man met het geruite pak is jarig, de champagne fles plopt open en meteen komt daar een luid gejoel ‘hoera, hoera, hoera!’ juichen de mannen en vrouwen. Ze zitten te genieten met hun glas champagne, hun gerechtjes, hun sigaar en van hun vrouwen.

11221280_419157101616968_6267782743177705896_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

De muziek van de coverband wordt steeds luider en de dansvloer vult zich met een menigte. Er wordt meegezonden en de drank vloeit De man het in dure pak staat daar dan toch inmiddels ook aan een biertje en oogt meer ontspannen. Het lijkt alsof iedereen het gezien en gezien worden is vergeten. Ze zijn zichzelf en dat maakt het feest een succes met een spetterend einde.

 

Evelien van Hemert

Plaats een reactie